DE FÖRSTA SIONISTERNA


Herzel hade fel.

De flesta av de första sionisterna, som var pionjärer i Israel för hundra år sedan var sekulära judar. De var oftast antingen socialister eller kommunister. Många av dem var ateister. De flesta av dem bosatte sig inte på Israels berg, utan på slätterna i närheten av Tel Aviv och runt Genesaret. De ville skapa en judisk stat som liknade alla andra stater i världen. Theodore Herzl, fadern till den sionistiska rörelsen, trodde att när det hände, så skulle antisemitismen i världen upphöra.

Herzl hade fel. Antisemitismen är starkare idag än den någonsin har varit. Ett århundrade efter Herzl, så är många av ättlingarna  till de tidiga sionist-pionjärerna uppgivna. Deras sionistiska strävan är borta. Den moraliska frukten har blivit katastrofal. Tel Aviv har blivit den homosexuella huvudstaden  i världen. I en färsk undersökning från GayCities.com och American Airlines, röstade 43% på Tel Aviv som världens "bästa gay resmål." New York kom på andra plats med 14%, följt av Toronto 7%, Sao Paulo 6% , Madrid och London 5% vardera och New Orleans och Mexico City 4%.

Efter 1967

Efter sexdagarskriget 1967, då Israels berg åter kom under israeliskt styre, började en ny religiös sionism att gro. Detta skedde bland personer med en djup tro på det förbund som Gud slöt med Abraham, Isak och Jakob och de är mycket ivriga att bosätta sig på  den mark som utlovats till deras fäder, speciellt på de "urgamla offerhöjderna”, i själva hjärtat av Israel.

Till skillnad från de första sionisterna, som ville vara precis som alla andra nationer, så är dessa religiösa sionistiska judar mycket angelägna om att troget lyda alla Guds bud. Idag utgör de majoriteten av de judar som har flyttat till bosättningarna på Israels berg.

Dessa religiösa sionister är de mest nationalistiska av alla israeler och bland de mest hängivna soldaterna i den israeliska armén, ofta mobiliserade i elitförband. De är också, tillsammans med de ultra ortodoxa, den snabbast växande befolkningen i Mellanöstern, inklusive muslimerna. Deras växande inflytande i Israel har börjat göra, inte bara världens politiker, utan även den sekulära befolkningen i Israel mycket nervös.

Under de senaste månaderna har spänningen mellan de sekulära och religiösa judarna i Israel blivit större än någonsin, nästan till randen av inbördeskrig. Den kraftfulla vänsterstyrda median i Israel, med centrum i Tel Aviv, känner att deras inflytande hotas av den snabbt växande religiösa befolkningen. Med hjälp av organisationer som finansieras av regeringar i Europa, har media i Israel producerat sensationella historier för att väcka hat mot religiösa judar. Det tråkiga är att deras taktik fungerar, åtminstone tillfälligt. För första gången sedan det senaste valet,  växer nu vänsterpartierna i Israel i opinionsundersökningarna.

Vi rekommenderar en artikel från Jerusalem Post som heter Vem betalar notan för tillverkade sociala konflikter? av Jonathan Rosenblum, som ger en del insyn i vad som händer ht

 

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

09.12 | 08:17
ENSAM har mottagit 3
21.07 | 00:11
JAMES BOND har mottagit 16
15.08 | 07:09
Mitt fotoalbum har mottagit 3
05.03 | 11:35
jag har kallat Besalel, har mottagit 1
Du gillar den här sidan