Från James Bond till Gatuevangelist
Ove Lackell
FRÅN JAMES BOND TILL JESUS
Ove Lackell var född på St.Eriks BB i Stockholm.
Hans mor Herminia Olivia Ingegerd var född i Sverige och hans far Nils var född i Finland.
Han hade också två bröder. Arne som var två år äldre och Börje som var fyra år yngre.
De första åren bodde familjen på Folkungagatan 105 i Södermalm och sen flyttade familjen till Lillängen i Nacka där de byggde ett hus att bo i.
Under ungdomsåren praktiserade Ove många sporter som skidåkning, backhoppning, ishockey, fotboll, löpning, simning och tennis.
TUBERKULOS
I 1959 fick Ove tuberkulos i båda lungor, efter en vaccination, och fick tillbringa nio månader på Uttrans sanatorium.
Han var nära döden, men någon hade andra idéer.
Denna sjukdom satte stopp på en eventuell karriär i någon sport.
Han studerade istället för att bli ingenjör och tog examen i 1964 vid 21 års ålder.
Efter att ha jobbat som ingenjör i två år på Stockholms Stad och hjälpte till med att planera hur trafiken skulle flytta till högra sidan av vägen i 1967, så bestämde Ove att emigrera till USA.
Kontorsjobbet som planeringsingenjör var inte direkt något som kunde tillfredställa hans äventyriga sinne.
På den tiden var Ove också en charmörgosse som dansade på helgerna i Stockholms danspalats. Tedansen på Grand Hotell och de italienska tonerna på Embassy Club var två of his favoritställen.
USA
När Ove kom till USA hamnade han i Hollywood och blev direkt fotomodell och hade två små roller i filmer och tre pjäser på teatern.
Han gick också på skådespelarskola i Hollywood.
Sedan åkte han till Europa igen och jobbade som fotomodell i London och Paris och sökte rollen som James Bond eftersom den förste James Bond Sean Connery hade lagt av.
Men Roger Moore fick den rollen.
EN MYCKET BÄTTRE ROLL
Det var en mycket, mycket, mycket bättre roll som väntade på Ove.
Efter två år i Europa var han tillbaka till USA och hamnade den här gången i New York City och jobbade igen som fotomodell med Wilhelmina Models.
Han sökte in på den berömda teaterskolan Actors Studio, men kom inte in, utan studerade istället på teaterskolan Neighbourhood Playhouse där Paul Newman en gång studerade.
Ove jobbade sedan som skådespelare på teatern och var med i sex pjäser off-off Broadway.
Mellan fotomodell och skådespelarjobben, jobbade han också med att sälja skyskrapor, som servitör, bartender, taxichaufför, och sålde livförsäkring i Harlem.
2 Under åren i New York mellan 1971 och 1978 så sökte Ove ett syfte och mening med sitt liv som var djupare och mera meningsfullt än bara det materiella i världen och det man kunde fysiskt se.

EVIGHETSTANKAR
Han kom ihåg de nätter när han vaknade på nätterna i hemmet i Lillängen och då han var vid sju års ålder och undrade med oro ”Vad händer med mig när jag dör? Kommer jag att försvinna för alltid? Att aldrig finnas mera? Att aldrig mer se mina vänner och släktingar?
Han hade då ingen aning om att han snart skulle få svar den frågan.
RIO DE JANEIRO
1976 var Ove på semester i Rio de Janeiro med sin flickvän Rosa från Argentina och såg den stora Jesus statyn som var byggd på ett berg ovanför staden.
Han hade förstås ingen aning om varför denna stora staty var där.
Men snart skulle han få veta det.
Tillbaka i New York blev han medlem i den Reformerade Kyrkan där Norman Vincent Peale, som hade skrivit boken om Kraften Av Positivt Tänkande, var pastor.
Tiden i den kyrkan blev inte till någon radikal förändring i Oves liv, utan bara ett viss intellektuell omställning, så han sökte vidare.
Den kyrkan förklarade inte vem Jesus verkligen var.
Under åren 1971 tills 1978 i New York sökte Ove febrilt att hitta en djupare mening för sitt liv.
Han var buddist under ett år, var med Rosenkorsorden, Edgar Cayce foundation, och gick på många möten som hade någon sorts andlig riktning.
ETT ROP TILL GUD
1978 när han sprang sin dagliga joggingtur i Centralparken ropade han ut: ”Om det finns en Gud som har skapat denna underbara natur och allt som finns, så vill jag känna dig”.
Han hade då redan tänkt och mediterat i flera år att det måste finnas en skapare som har satt solen, månen, stjärnor och alla planeter på rätt plats och avstånd från jorden. Bara en sådan sak att om solen var för nära jorden så skulle alla människor brännas upp och om den var för långt ifrån jorden så skulle alla frysa ihjäl.
Hur kunde solen veta var den skulle vara i rymden?
Och alla sorts djur från en mygga till en noshörning har ju mat för dagen.
Det måste finnas en mycket intelligent skapande hjärna bakom allt som finns.
Ibland när människor säger att Gud inte finns, så brukar Ove säga: “Har du smakat en jordgubbe? Vem satte smak på den?
Ett par veckor efter sitt rop i Centralparken, så var han inbjuden till ett hem där ett par som hette Jim och Joanne, förklarade mycket klart vem Jesus Kristus är och hur han kom till jorden för att dö på korset och därmed friköpa alla människor så att alla som tror på honom kunde få ett nytt liv som varar för evigt.
Synden kom till jorden genom Adams olydnad, och Jesus tog den synden på sig till korset och friköpte alla med sitt eget blod.
3 STÖRSTA KÄRLEKEN
Det var den största akt av kärlek i världshistorien.
Jesus dog för alla människor i alla tider därför att han älskar alla människor och folkslag på jorden.
SÖKANDETS SLUT
När Ove hörde allt detta förklarat på ett enkelt sätt visste han i sitt inre att han hade till slut hittat det som han hade sökt efter i många år. Och han bad en enkel bön: ”Fader i himlen, jag vänder mig till dig, och ber om förlåtelse av att ha levt ett själviskt liv, och nu Jesus tror jag på dig som min Herre och i mitt hjärta tror jag att Gud har uppväckt dig från de döda och talar ut min tro till dig”.
EN NY SKAPELSE
Ögonblickligen var det som en stor tyngd lämnade Ove och han blev som Bibeln säger en ny skapelse.
ETT VITTNE FÖR JESUS
Under tiden som han blev frälst så jobbade han nätterna med att köra taxi i Manhattan och alla kunder som åkte med honom fick höra om Jesus och fick ett traktat med sig hem.
Han blev andlig taxidriver.
Det blev en snabbutbildning av a vittna om Jesus.
Han har sedan dess nästan dagligen gett ut traktats i 33 år.
Han brukar säga att om någon utger traktats under 50 års tid och bara en person leds till tro från traktaten, så är det fantastiskt och värt allt.
Det finns många vägar att vittna om Jesus som vänskap, Guds kärlek, med mera, men ge ut traktat är så enkelt att alla kan göra det.
BIBELSKOLA
Ett år senare gick Ove på en Bibelskola i Oklahoma för att lära sig grunderna av den kristna tron.
Han skrev in sig på missionsinriktning kursen.
PASTOR
Två år senare var han på väg till Minnesota och sin första tjänst som pastor i Rochester, Minnesota.
Han startade också bönemöten mitt emot det världsberömda sjukhuset Mayo kliniken.
Ove brukar titta tillbaka på de två åren som de lyckligaste åren i sitt liv genom att han kunde undervisa från Bibeln fyra gånger i veckan och växa i sin tro och också hjälpa andra att växa.
STOCKHOLM IGEN
1984 hörde Ove Gud ett tilltal från Gud och återvände till Stockholm för att jobba med Södermalmskyrkan under ett år.
Han sökte Guds ledning och var övertygad om att predika på Sergels Torg två gånger i veckan till de ofrälsta människorna i Stockholms centrum.
Hans två medarbetare på torget var Peter Björk och Jan Wikholm.
Många hörde det klara budskapet om Jesu försoning och flera kom till tro.
4 NÄRA ÖGAT
En kväll så slog en ande besatt man Ove i ansiktet och bröt näsan på honom och ett revben. På operationsbordet i Södersjukhuset när läkarna fixade till näsan, började han blöda kraftigt, men ropade ut till Jesus och var räddad igen.
Ett par månader efter det åkte han tillbaka till USA och sedan var inbjuden att hjälpa en brasiliansk kyrka i staden Sao Paulo.
BRASILIEN IGEN
Han jobbade med den kyrkan som hade namnet Assembly of God i två år och predikade om den helige Ande på torsdagskvällar.
Den första Assembly of God kyrkan i Brasilien var startat av de svenska missionärerna Gunnar Vingren och Daniel Berg i 1910.
Idag är den mest utbredda pingstkyrkan i Brasilien.
VÄCKELSEMÖTEN I 50 STÄDER
Under de första åren hade Ove kyrkan i Sao Paulo som bas och reste runt i sju delstater och omkring 50 städer med väckelsemöten där människor blev frälsta och helade från sjukdomar.
GATUBARNEN
1993 flyttande han till staden Cidade Nautica vid kusten och startade en kyrka med gatubarn som han också bodde tillsammans med.
Det var svåra stunder med dessa barn som hade blivit utsparkade från sina hem. Två av dem blev mördade under den tiden.
Ove kom speciellt ihåg en ung kille vars namn var Chandiko.
Han var ledaren av de andra pojkarna.
En natt så spelade han musik högt i sitt rum och höll resten i huset vakna.
Tre gånger knackade Ove på hans dörr och efter tredje gången kom han ut med en kniv i handen. När Ove tog kniven från his hand så skar det honom och han började blöda. Efter den stunden tittade han ilsket på Ove, och sade till de andra att han skulle döda den amerikanske missionären.
Ett par dagar senare, så träffade Ove honom ensam på stranden och gick fram till honom och bad om förlåtelse för att han hade varit upprörd med honom.
TOG SKULDEN
Med andra ord, så Ove tog skulden på sig för vad som hade hänt den natten.
Precis som Jesus Kristus tog skulden för hela mänskligheten på korset om kring två tusen år sedan. Ove sade till Chandiko att han älskar honom och att han har potential att bli en bra människa.
Bara några veckor senare så kom Chandiko till en bibelstudie och tog emot Jesus som sin personlige frälsare och fick därmed evigt liv.
Prisad vare Herren!
Ett tag efteråt var han inblandad i en dispyt och blev mördad.
CHANDIKO I HIMLEN NU
Förmodligen är han med Jesus nu.

5 Vad kunde ha hänt med honom om inte Ove tog på sig skulden i vad som hade hänt mellan dem? Han hade nog inte kommit till bibelstudien och hade därmed varit förlorad för alltid.
Han hade två medarbetare på den tiden som hette Cristiano och Jorge och som vittnade med Ove runt staden Cidade Nautica och hjälpte till i mötena. Cristiano blev senare pastor i sin egen kyrka i Sao Paulo och har även rest till Afrika och andra länder och predikat. Den världsberömde fotbollspelaren Pelé, som var med när Brasilien vann sitt första VM 1958 i Stockholm, hade ett barnhem nära där de bodde.
Hettan på sommaren var olidlig och man fick byta skjorta ganska ofta.
Det var rena slummen där huset låg där Ove och hans två medarbetare bodde och människor bodde mycket enkelt med öppna avlopp utanför fönstren.
Ungefär 80.000 människor bodde där.
TILLBAKA I SAO PAULO
Efter den tiden var Ove tillbaka i staden Sao Paulo och jobbade som evangelist med kyrkan PEDRA VIVA(Levande Sten) som hade musikkonserter med band som kom från många ställen, och som drog många ungdomar så att de fick höra om Jesus på ett nytt originellt sätt.
FÄNGELSET CARANDIRU
1992 var det ett upplopp i det fängelset och 111 fångar blev mördade av polisen.
Carandiru var Brasiliens största fängelse med omkring 8.000 fångar som hade etablerat en maffia inne i fängelset, som styrde allt mellan fångarna.
En film var gjord om det fängelset och finns att köpa som DVD.
1998-2002 jobbade Ove som en fängelsepastor i det fängelset och hade en församling där många var från Afrika som hade blivit tagna av polisen på flygplatsen med droger på väg till Afrika.
Han jobbade också på ett annat fängelse där det bara var polisförbrytare och i ett fängelse med bara kvinnor.
2002 sprängdes CARANDIRU av regeringen därför att de interna problemen hade blivit för stora och alla fångar flyttades till andra fängelser.
CANCER
2002 var Ove på väg tillbaka till USA för första gången på elva år, men en irritation i hans mun visade vara cancer och han beslöt att stanna i Brasilien för att med bön och naturmediciner besegra cancern.
Det höll tillbaka cancern i fyra år, men var ett mycket stort misstag.
Han borde ha blivit behandlad på ett sjukhus med en gång och ha bett till Gud samtidigt.
Innan Ove fick cancer, hade han blivit helad av andra problem direkt av Gud, men denna gång blev det inte så.
NÄRA DÖDEN
Helt plötsligt blev cancern värre och Ove beslöt att åka tillbaka till USA och den staden där han var pastor på åttiotalet. Så nu kom han tillbaka som patient 22 år efter han hade åkt därifrån.
Läkarna gav honom inte mycket hopp eftersom cancern nu hade gått till det fjärde stadiet.
Och han hade ingen sjukförsäkring.
Efter att han bevisade att han var en fattig ex-missionär beslöt Mayo kliniken att behandla honom gratis.

6 Räkningen till slut blev omkring 2 miljoner kronor. Behandlingen blev svår och tagande på hans krafter. Efter cellgifter och 33 strålbehandlingar var det mycket nära att han inte skulle överleva.
Efter detta blev han också opererad och 37 lymfkörtlar var borttagna från hans hals.
Och han fick näring genom en slang till magen i över ett år.
Igen var det någon som vakade över Ove.
Ove skrev en bok om sin cancer tid som han gav till läkare, sjukhuspersonal och till andra patienter.
Det stora syftet med boken var att visa alla dessa människor hur evig andlig cancer, som alla är födda med, kan bli botad med 100 % säkerhet. Medicinen heter Jesus.
Mayokliniken är ett av världens mest kända sjukhus med patienter från hela världen.
Ove var dagligen på kliniken för att vittna om Jesus och var kvar i staden Rochester under fyra år för de kontroller som togs var sjätte månad.
STOCKHOLM IGEN
Sedan 2010 är Ove tillbaka i den staden där han föddes och predikar och vittnar nu igen på Sergels Torg, på tåg och tunnelbanan och var det finns människor som vill lyssna och som har en längtan att känna Gud och få en säkerhet om evigt liv som Gud vill ge alla som tror på hans son Jesus.
Bibeln förklarar klart och tydligt att Gud har skapat alla människor för gemenskap med sin skapare och för ett evigt syfte.
När en människa dör så lämnar själen och anden kroppen och fortsätter att existera för evigt.
Med Gud om man tror på Jesus Kristus som sin frälsare och frånskild från Gud om man väljer att inte tro.
Det är det viktigaste valet som en människa gör under sin tid på jorden.
100 år är inte mycket om man jämför med 1.000.000.000 år.
Ove har nu den rollen som han fick från Gud, att visa människor hur de kan få en evig gemenskap med Gud.
Det är den rollen som är mycket, mycket, mycket bättre och viktigare än rollen som James Bond!


Du kan hitta Oves bild lite längde ner på denna sida.
 

Gå vidare neråt!


Ännu en bit


Snart kan du se en man  med stor hatt


Här är bara en lite bit kvar :-))


<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<<
zzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzzz

Här är Ove Lackell på Sergelstorg i Stockholm. 2010-11-01

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

28.05 | 18:06

Användarnamnet innehåller ogiltiga tecken
Lösenord

Måste innehålla minst 7 tecken

...
12.03 | 05:07

Hej jag visste inte att Bobo har gått bort. Beklagar sorgen. Jag hittade dig här det var länge sen vi hördes sist.
Gud välsigne Er. Kram Britt

...
09.12 | 08:18

Fina Leila. Saknar dig och far. Ta hand om dig.
Kärlek

...
12.11 | 13:56

Hej!!! Är du intresserad av att gå med i det stora Illuminati-brödraskapet för att du ska bli rik och berömd i livet? Det här är förmånerna som ges till nya medlemmar *En kontant belöning på $500 000 US Dollar *En ny valfri bil *Ett drömhus köpt i det lan

...
Du gillar den här sidan