TANKAR OCH ORD

Mycket har hänt i fyraårs tid...

TORSDAG 19.11.2020

01. USA: s utrikesminister Mike Pompeo anlände till Israel i går för ett officiellt besök som också sträcker sig till några få arabiska länder.

 

I Israel besöker han det judiska samfundet i Psago idag i Samaria för att lära sig om vinodling och vinframställning.

 

Pompeos besök i Samaria i den judiska gemenskapen i Psago, som anses vara olagligt av europeiska länder men erkänt som lagligt av president Trump, är det första officiella besöket av en amerikansk utrikesminister till ett "kontroversiellt" territorium.

 

Ynetnews.com har sammanställt president Trumps beslut om Judeen och Samaria under rubriken "Påstådd ockupation", som jag presenterar nedan:

 

Den 13 februari 2017, under premiärminister Netanyahus besök i USA, sa Trump att USA inte längre stöder tvåstatsprincipen,

 

USA: s sändebud Nikki Haley sa vid FN: "Dagarna för ärekränkning av Israel vid FN är över",

 

Ett par månader senare besökte president Trump Israel under sitt besök i Betlehem och bad vid västra muren i Jerusalem,

 

I september skakade David Friedman, USA: s ambassadör i Israel, det internationella samfundet och kallade regionerna Judea och Samaria ”de så kallade Ockuperade territorier ”.

 

Den 6 december orsakade president Trump en diplomatisk jordbävning i ett glas vatten och erkände Jerusalem som Israels huvudstad.

 

En artikel av AFP kallar Jerusalem och territorierna i Judeen och Samaria till de ”ockuperade territorierna” som ockuperades av Transjordanien under det israeliska självständighetskriget 1948 och meddelade den 18 november att de hade införlivat dem i den engelska skyddade staten, som döptes om till kungariket Jordan. Endast England och Pakistan insåg detta. Israel befriade Judeen och Samaria från ockupationen av Jordanien i kriget 1967.

 

 

 

 

Samma 14 maj 2018 arrangerade araber i Gaza upplopp mot IDF-soldater under Hamas-ledning. I upploppen dödades 60 Gaza-araber.

 

De var de blodigaste sammandrabbningarna mellan IDF och araberna i Gaza sedan sommarkriget 2014,

PA / PLO: s ordförande Mahmoud Abbas avbröt bandet med USA och sa att USA inte kunde fungera som en opartisk medlare mellan PA och Israel och vägrade att delta i fredsförhandlingar.

 

Den 31 augusti 2018 tillkännagav USA att de skulle sluta finansiera FN-mandat UNRWA efter att ha avslutat 200 miljoner dollar för PA / PLO-araber,

 

Tio dagar efter den förra stängde USA PA / PLO-kontoret i Washington,

 

President Trump erkände annekteringen av Golanhöjderna till Israel, som den befriade från Syrien under 1967-kriget. Trump undertecknade ett dokument om detta under premiärminister Netanyahus besök i Vita huset den 25 mars 2019. Syrien fördömde det som ett berövande av sitt land,

 

Den 18 november 2019 uppgav USA att Judeen och Samaria inte är ockuperade territorier och att det inte är olagligt att bygga judar i dem.

 

President Trump presenterade en fredsplan i Mellanöstern som upprättades av sitt utsedda fredslag den 28 januari 2020 i Vita huset i en gemensam händelse med Netanyahu.

 

Planen ger Israel den potentiella rätten att utvidga det israeliska rättssystemet till delar av Judeen och Samaria, med Jerusalem som huvudstad, utan att störa kommungränserna.

Förenade Arabemiraten och Bahrain undertecknade ett avtal om normalisering av sina förbindelser i Vita huset den 15 september 2020, förutsatt att det tillfälliga undantaget från utvidgningen av självständigheten till de judiska territorierna i Judeen och Samaria,

 

Den 23 oktober meddelade Sudan normaliseringen av förbindelserna med Israel.

 

www.ynetnews.com/article/B1gIwTz5P.

 

Pred.3:7 

  • 7 en tid att riva sönder
  • och en tid att sy ihop,

 

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

09.12 | 08:17
ENSAM har mottagit 3
21.07 | 00:11
JAMES BOND har mottagit 16
15.08 | 07:09
Mitt fotoalbum har mottagit 3
05.03 | 11:35
jag har kallat Besalel, har mottagit 1
Du gillar den här sidan