TANKAR OCH ORD

6G, redan kommit igång.

 Fattar vi vilken tid vi lever?

Vilddjuret är snart här... 

Profesor Tommy Svensons bild har jag inte på min sajt,men det finns på SVT Nyheter.

 

2 min

– Till exempel pratar man om att med 6G skapa digitala versioner av verkligheten så att man kan förutspå risker, säger Tommy Svensson, professor kommunikationssystem Chalmers. Foto: Thomas Svenson/SVT

6G förenar verkligheten med den digitala världen

UPPDATERAD IGÅR 21:47PUBLICERAD IGÅR 20:06

Medan vi väntar på femte generationens internet, 5G, har forskningen om 6G, redan kommit igång. 

– Varje ny internet-generation behöver åtta-tio år från första spadtag tills den finns ute hos konsument, säger Chalmers-professorn Tommy Svensson.

Femte generationen internet finns än så länge bara på några få ställen i Sverige, men i år antas utrullningen ta ordentlig fart.

Och arbetet med tekniken som ska över efter det ännu inte utrullade 5G-nätet är redan i full gång.

Europa vill leda det arbetet med och startade ett EU-projekt vid årsskiftet. I Sverige ingår ett projekt som styrs från Chalmers i Göteborg.

Virtuella glasögon startpunkt

Tommy Svensson, professor i kommunikationsteknik vid Chalmers, beskriver utvecklingen så här: Med fjärde generationen, 4G, fick vi internet i mobilen i fickan. Med 5G har det fortsatt mot högre kapacitet, bättre video-upplösning och möjlighet till fjärrstyrning av utrustning. I hemmet, eller fordonet. Kirurger kan i princip operera en patient på avstånd, utan att själva befinna sig i operationssalen. 

– Med 6G är tanken att knyta samman den digitala världen med den fysiska, mänskliga världen. Vi kanske får med andra sinnen än syn och hörsel. Virtuella glasögon kan vara en startpunkt, men det blir mer. Du kanske kan vara med på en middag trots att du är sjukisolerad hemma. Du kanske kan få något som känns som en kram, även om du inte är där, säger Tommy Svensson.

”Digitala tvillingar”

I industrin har man enligt Svensson börjat prata om “digitala tvillingar:” Att skapa en representation av en verklig värld, och använda den kopian för att märka om det finns risk för problem i verkligheten. 

En förändring i vår omgivning när 6G kommer gäller antennerna. De kommer att finnas kvar, men för att radiokommunikationen ska bli så precis som krävs behövs många små antenner – kanske en antenn i varje rum.

Kan vara färdigutvecklat 2030

– Små antenner kan skicka och ta emot högre bärvågor, upp mot terahertz-området. Då blir det väldigt låga effekter. Signaleringen blir precis, och vi kan gå runt hinder på vägen, säger Tommy Svensson. 

– I dag kan man se 4G som en strålkastare som står utomhus och lyser upp lägenheten genom fönstret. 6G kanske vi kan tänka som LED-lampor. Vi kan styra och tända eller släcka precis de som behövs där och då. Som när du går i en källargång och har belysning som följer dig och tänds och släcks efter behov, säger Tommy Svensson. 

Målet är att 6G ska finnas år 2030. 

 


Upp 13:14
Genom tecknen det fått makt att göra inför vilddjuret förleder det jordens invånare. 

 

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

28.05 | 18:06

Användarnamnet innehåller ogiltiga tecken
Lösenord

Måste innehålla minst 7 tecken

...
12.03 | 05:07

Hej jag visste inte att Bobo har gått bort. Beklagar sorgen. Jag hittade dig här det var länge sen vi hördes sist.
Gud välsigne Er. Kram Britt

...
09.12 | 08:18

Fina Leila. Saknar dig och far. Ta hand om dig.
Kärlek

...
12.11 | 13:56

Hej!!! Är du intresserad av att gå med i det stora Illuminati-brödraskapet för att du ska bli rik och berömd i livet? Det här är förmånerna som ges till nya medlemmar *En kontant belöning på $500 000 US Dollar *En ny valfri bil *Ett drömhus köpt i det lan

...
Du gillar den här sidan