TANKAR OCH ORD

Hälsning från Israel Nytt år 5782

 ”Säg till israeliterna:” Den första dagen i den sjunde månaden ska du ha en vilodag, en helig församling som firas med trumpetblåsningar. Gör inget regelbundet, utan ge fram ett matoffer åt Herren. ’” (3 Moseboken 23: 23–25)

 

 

Shana Tova, Leila! Gott judiskt nytt år 5782!

 

Idag är en av de heligaste dagarna under det judiska året: Rosh HaShanah (årets chef) - början på det judiska året.

 

Eftersom denna heliga dag anses vara en sabbat, görs inget arbete; över hela Israel och runt om i världen deltar det judiska folket i gudstjänster i lokala synagogor.

 

I bibeln är detta firande känt som Yom Teruah (Trompeternas högtid).

 

Igår kväll när Högtid började förstärktes selichot (böner om förlåtelse) och i morse hörs shofaren (ramshornet eller trumpet) ungefär 100 gånger, beroende på samhällets tradition.

 

Det kommer att fortsätta att låta under hela denna högsäsong.

 

Runda challor vid judiskt nyår har

blivit en utbredd sed hos många

samhällen, eftersom deras form symboliserar

årlig cykel. Vissa lägger till russin eller till och med strö över

dessa bröd med florsocker för att symbolisera

det nya årets sötma.

 

 

Första och andra dagstullen

 

Denna Högtid är en fest; därför är det vanligt att familjer samlas till en helgmåltid som börjar med välsignelsen över två runda challaher (äggbröd) doppade i honung.

 

Challan är rund för att representera fullständighet, skapelsens kontinuitet och Guds allestädes närvarande, liksom den årliga cykeln.

 

Strax därefter doppas äppelskivor i honung. Denna enkla tradition förmedlar förhoppningen om att det kommande året ska bli sött och fritt från sorg.

 

Idag kommer en speciell ceremoni som heter Tashlich (casting) att genomföras.

 

Denna ritual innebär att symboliskt avfärdar synden. För att göra detta kommer brödbitar och annan mat att slängas i en vattendrag, till exempel en bäck, flod, sjö, damm eller hav, som kommer att bära bort dem. När vi kastar dem reciterar vi Mika 7: 18–19 och andra verser.

 

”Vem är en Gud som du, som förlåter synden och förlåter överträdelsen av resterna av hans arv? Du förblir inte arg för evigt men glädjer dig över att visa barmhärtighet. Du kommer åter att ha medlidande med oss; Du kommer att trampa våra synder under dina fötter och slänga alla våra missgärningar i havets djup. ” (Mika 7: 18–19)

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

17.01 | 16:26

Hej, jag är floria holm från Danmark 🇩🇰 lyckligt gift, jag är medlem i detta stora Illuminati-broderskap..Illuminati är ett hemligt samhälle som strävar efter

...
21.07 | 00:11
JAMES BOND har mottagit 16
15.08 | 07:09
Mitt fotoalbum har mottagit 3
05.03 | 11:35
jag har kallat Besalel, har mottagit 1
Du gillar den här sidan