TANKAR OCH ORD

På onsdagen antog FN:s

02. Av de omedelbara nyheterna om Israel är nog Tempelberget i Jerusalem fortfarande det hetaste.

På onsdagen antog FN:s generalförsamling en resolution 129-11 (vars ordalydelse var emot av USA) som förbjöd judarnas tillträde till Tempelberget, där det står att berget är enbart muslimers egendom.

I uttalandet som motsätter sig den amerikanska resolutionen står det: "Jerusalemresolutionen är en del av de palestinska och arabiska ansträngningarna i hela FN-systemet för att ommärka det heliga målet judar som enbart islamiskt."

USA anser att FN-resolutionen är "en omfattande terminologisk strategi för att ta bort det heliga bergets betydelse för de tre ockuperande religionerna är ett verkligt och allvarligt problem". FN-resolutionen använder det arabiska namnet Al-Haram Al-Sharif.

"Det är moraliskt, historiskt och politiskt fel av medlemmar i denna del av FN att stödja ett uttalande som förnekar både judisk och kristen koppling till Tempelberget och Al-Haram Al-Sharif-regionen", heter det i ett uttalande i USA.

USA är inte det enda landet som tar upp allvarliga farhågor om terminologin i uttalandet. För att göra resolutionen lättare att anta vid UNGA-mötet 2018 tog dess författare bort det andra omnämnandet av namnet Al-Haram Al-Sharif. Dess omformulerade formulering godkändes vid UNGA-mötet 2018 med 148 -11 röster.

Den här gången nämns det arabiska namnet bara en gång, men antalet nedlagda steg från 14 till 31. För 3 år sedan röstade alla EU-länder för resolutionen, nu motsatte sig Ungern och Tjeckien uttalandet; Albanien, Bulgarien, Danmark, Tyskland, Litauen, Nederländerna, Rumänien, Slovakien och Slovenien avstod från att rösta.
Lilla Finland finns nog bland supportrarna.

England förkastade 2018 års resolution på grund av dess arabiska namn, men var beredd att acceptera sn utan den.
Nu tillbakavisar England uttalandet, men understryker att det inte beror på att judarnas rätt till Tempelberget avskaffats, utan på förbudet att erkänna kristnas rätt och tre monoteistiska erövringar till Tempelberget.
www.jpost.com/international/129-nations-ignore-jewish-ties-to-temple-mount-ca.

 

Skriv en kommentar: (Klicka här)

123minsida.se
Bokstäver kvar: 160
OK Skickar...
Se alla kommentarer

| Svar

Senaste kommentarer

02.10 | 19:19

Hej! Åh, vad tråkigt att Bobo har gått bort. Vila i frid! Kramar Marie & Berra

...
28.05 | 18:06

Användarnamnet innehåller ogiltiga tecken
Lösenord

Måste innehålla minst 7 tecken

...
12.03 | 05:07

Hej jag visste inte att Bobo har gått bort. Beklagar sorgen. Jag hittade dig här det var länge sen vi hördes sist.
Gud välsigne Er. Kram Britt

...
09.12 | 08:18

Fina Leila. Saknar dig och far. Ta hand om dig.
Kärlek

...
Du gillar den här sidan